Varjovuosijuhlan reseptit

posted in: Yleinen | 0

Varjovujuillakin ruoka on tärkeässä roolissa. Älä siis tilaa pizzaa, vaan kokkaa itsellesi avokadorisottoa ja brownieseja. Alla on kumpaankin reseptit, mutta voit myös tulla lauantaina 15.00 eteenpäin seuraamaan resepti-streamia osoitteessa https://www.twitch.tv/jannesalokoski, jonka mukana voit ruuat laittaa!


Avokadorisotto

Helppo ja yksinkertainen avokadorisotto valmistuu yksinkertaisista aineista melko nopeasti, tuoden esiin monipuolisia välimerellisiä makuelämyksiä.

Tämän risoton voit valmistaa joko kasvisruokavalio-ystävällisenä tofu-versiona, tai voissa paistetuilla katkaravuilla. Oikein HC-kokki ei pelkää yhdistää molempia.

Alla on kirjoitettu resepti. Ohjetta voi seurata myös videomuotoisena: https://www.youtube.com/watch?v=yiM7pxaQcRo.

Ainekset, 1 annos

Tofu

  • Maustamaton jalotofu, 200 g
  • Soijakastike, 1 dl
  • Valkosipuli (murskattu), 2 kynttä
  • Inkivääri (raastettu), 1 rkl
  • Sitruunamehu, tilkka
  • Siirappi, 3 rkl

Katkaravut

  • Keitettyjä katkarapuja, 150 g
  • Voita, 1 rkl

Risotto

  • Vettä, 1 dl
  • Risottoriisiä, 1dl
  • Voita, 1 rkl
  • Valkosipuli (murskattu), 3 kynttä
  • Sitruunamehu, tilkka
  • Valkoviini, 1 dl
  • Liha tai kasvis annosfondi, 1 kpl
  • Avokado, 1-2 kpl
  • Juustoraaste, 2 dl
  • Basilika, 0.5 kpl

Valmistusohjeet

— VALMISTELU —

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet hienoksi murskaksi.
  2. Kuori ja raasta inkivääri.
  3. Poista avokadoista kivet, kuori ja pilko ne kuutioiksi.
    Sekoita avokadon sekaan tilkka sitruunamehua.
    Aseta kelmun alle jääkaappiin odottamaan.

— TOFU —

  1. Sekoita kulhossa soijakastike, valkosipulimurska, sitruunamehu ja siirappi.
    Säädä sekoitussuhteita maun mukaan. Fariinisokeri on hyvä lisä, mutta ei välttämätön.
  2. Kuutioi tofu, lisää marinadin sekaan, sekoita.
  3. Paista tofukuutioita oliiviöljyssä. Sekoita vain, kun paistopinta on kullanruskea.
    Paista kunnes tofu on kauttaaltaan kullanruskeaa ja rapeaa pinnastaan. Noin 8-10 min.

— KATKARAPU —

  1. Kuumenna voi pannulla matalalla lämmöllä kuplivaksi.
  2. Kuivaa katkaravut talouspaperilla. Lisää katkaravut pannulle.
    Ripottele rapujen päälle hyppysellinen karkeaa suolaa.
  3. Paista katkarapuja häiritsemättä kunnes ne ovat kullanruskeita paistopinnaltaan.
    Käännä katkaravut, ja paista toiselta puolelta kullanruskeiksi. Yhteensä noin 6 min.

— RISOTTO —

  1. Kuumenna voi pannulla matalalla lämmöllä kuplivaksi.
  2. Lisää valkosipuli, paista kunnes valkosipuli alkaa tuoksua voimakkaasti. 3 min.
  3. Lisää vesi ja annosfondi. Keitä kiehuvaksi ja lisää joukkuun riisi.
    Vettä ja riisiä lisätään alkuun saman tilavuusmitan verran.
    Lisää valkoviini ja sitruunankuori.
  4. Keitä, kunnes neste on lähes haihtunut. Lisää tilkka vettä riisin joukkoon. Jatka keittämistä.
    Nesteen haihduttua maista riisiä. Jos riisi on vielä kovaa, toista prosessi.
    Kun riisi muistuttaa suutuntumaltaan al-dente -pastaa, siirry seuraavaan vaiheeseen.
  5. Lisää riisin joukkoon avokado, katkaravut tai tofu, juustoraaste sekä basilika. Sekoita.
    Mausta maun mukaan. Keitä riisiä kunnes neste on haihtunut ja riisi on kypsää.
  6. Siirrä risotto tarjoiluastiaan. Ripottele päälle juustoraastetta ja avokadokuutioita,
    suolaa ja pippuria. Koristele muutamalla basilikanlehdellä. Tarjoile kuumana.

Brownies

Pyörää ei aina kannata keksiä itse uudestaan, jos voi vain vähän virittää. Siksipä jälkiruuaksi suosittelen Andrew Rean Chewy, Fudgy Brownies -reseptiä.

Basics with Babish taitaa olla kaikille ruuanlaitosta ja youtubesta kiinnostuneille tuttu kanava, ja sieltä tämän reseptin voi käydä videona katsomassa: https://basicswithbabish.co/basicsepisodes/brownies

Videolla omia tuunauksiani ei näy, mutta reseptistä ne löydät. Toki tämäkin lauantain streamissa valmistetaan, vaikken siitä nyt ehtinytkään itse videota tuottaa.

Ainekset

  • Kaakaojauhe, 1 dl
  • Kahvia, 0.5 dl
  • Kiehuvaa vettä, 0,5 dl
  • Tummaa suklaata, 100 g
  • Voita, 3 rkl
  • Rypsiöljyä, 0,5 dl
  • Kananmuna, 4 kpl
  • Vaniljauutetta, 1,5 tl
  • Sokeria, 5 dl
  • Jauhoja, 4 dl
  • Vaniljajäätelöä, 100 g

Valmistaminen

  1. Päällystä syvä uunipelti leivinpaperilla
  2. Yhdistä kaakaojauhe, puolet murskatusta suklaasta, kahvi ja kiehuva vesi
    Sekoita kunnes ainekset ovat sulaneet ja sekoittuneet
  3. Lisää voi. Sekoita kunnes sulanut
  4. Anna taikinan jäähtyä.
  5. Lisää kaksi kananmunaa ja kaksi kananmunan keltuaista
  6. Lisää jauhot. Sekoita kunnes taikina on tasainen.
  7. Lisää loput suklaat. Sekoita.
  8. Kaada taikina pellille, paista 180 asteessa 30-35 minuuttia
  9. Anna leivoksen jäähtyä
  10. Tarjoile vaniljajäätelön kera

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *