Kymenlaakson Osakunnan värit ovat musta-hopea-musta suhteessa 1:13:5. Hopea symboloi Kymijokea ja musta varjoja sen rannalla.
Samat värit ovat olleet Kymenkartanon läänin vaakunassa sekä Kymenlaakson Suojeluskuntapiirillä. Osakuntaa perustettaessa maakunnalla ei ollut omia värejä tai vaakunaa, siksi KyO ei voinut käyttää niitä mallina omia värejä valitessaan.
Vaakuna
Osakunnan vaakunassa on mustassa kentässä hopeinen lohi, joka hyppää esiin hopeisesta kalaverkosta. Useissa yhteyksissä osakunnan vaakunasta käytetään vain kaksivärinstä vaakunakilpeä, mutta kokonaisuuteen kuuluu myös hopeinen kypärä, jossa on musta-hopeinen kypäränpeite. Kypäränkoristeena on toinen lohi. Täydellisessä versiossa lohien evät ja kielet ovat kultaiset. Vaakuna muistuttaa paljon Kymenlaakson maakunnan vaakunaa. Molempien pohjana on vanha Kymin kihlakunnan sinetti, jossa on verkosta ylöspäin kohoava lohi.
Lippu
Osakunnan lippu on osakunnan näkyvin tunnus. Lippua käytetään KyOn ja Helsingin yliopiston virallisissa tilaisuuksissa, kuten vuosijuhlassa ja lukukauden avajaisissa, itsenäisyyspäivän soihtukulkueessa sekä kunnianosoituksissa. Lipun pohjaväri on sininen, ja siinä on kirjottuna osakunnan täydellinen vaakuna kypärineen ja kypäränpeitteineen. Myös lippusalon kärkikoristeena on hyppäävä lohi.
Osakuntanauha
Osakunnan jäsenillä on Kymenlaakson Osakunnan värienkanto-oikeus. Uudet osakuntalaiset saavat osakuntanauhansa itsenäisyyspäivänä pidettävässä juhlassa. Osakuntaan kuulumattomat voivat saada värienkanto-oikeuden hallituksen päätöksellä.
Osakunnalla on myös akateemisiin kunniamerkkeihin luettavia merkkejä. Merkit jaetaan saajilleen osakunnan vuosijuhlassa. Näitä merkkejä ovat
- harrastusmerkki (musta-hopeinen, osakunnan vaakunaa mukaileva)
- ansiomerkki (kultainen, kannetaan ansiomerkkinauhassa)
- kunniamerkki (kultainen, kannetaan kunniamerkkinauhassa.)
Nauhan kantaminen
Osakuntanauhaa voi kantaa pitkänä, tai siitä voi ommella ruusukkeen. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa. Mies kantaa nauhaa oikean olkansa yli. Nainen kantaa nauhaa vasemman olkansa yli tai ruusukkeena vasemmassa rintapielessä.
Lisää tietoa nauhan ja merkkien kantamisesta voi lukea nauha- ja merkkiohjesäännöstä sekä KyOwikistä, josta löytyy tietoa myös eri juhlissa käyetettävistä pukukoodeista.
Ruusukkeen teet seuraavalla tavalla:
Leikkaa osakuntanauhasta kaksi palaa, toinen n. 23 cm pala ja toinen n. 5 cm. Taittele pidempi nauha kuvan mukaisesti.
(Taita nauha kaksinkerroin kahdelle silmukalle. Ohuempi musta reuna on ylhäällä. Nauhan pää jää keskelle. Taita nauhasta vielä kaksi hiukan pienempää silmukkaa edellisten päälle.)
Ompele pienin pistoin kiinni.
Ota nauhaa vielä sen verran, että saat sen ruusukkeen ympärille. Paksumpi musta reuna jää oikealle puolelle. Ompele pienin pistoin kiinni. Tässä vaiheessa kannattaa ommella tai pujottaa väliin myös hakaneula, jolla ruusuke kiinnitetään vaatteeseen.